Varis Tedavisi

Home Varis Tedavisi

Varis Tedavisi

VARİS NEDİR ? VARİS BELİRTİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

Genel anlamda 50 yaşın üzerindeki kadın ve erkeklerde toplardamar sorununa bağlı olarak varis hastalığı gelişebilmektedir.  Türkiye’de kesin bir rakam olmamakla birlikte 10 milyondan fazla varis hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Kadınlarda varis östrojen hormonu nedeniyle ; erkeklerde varis oluşumundan fazladır.

Varis; esas olarak bir dolaşım problemi bir sağlık sorunu olduğu halde ; karşımıza çoğu zaman  kozmetik bir sorun olarak çıkmaktadır.

Estetik açıdan çok kadın varisli bacaklardan rahatsız olmaktadır.

Herşekilde varis yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur ve tedavi edilmesi hem sağlık açısından hemde yarattığı kozmetik sorunlar nedeniyle doğru olacaktır !! Şimdi varisi daha yakından tanıyalım…

VARİS NEDİR ? VARİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Varis toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanır.

Kalp vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için her atışta bir miktar kanı atardamarlar ile dokulara gönderir. Bu temiz kan gerekli oksijeni ve besleyici maddeleri hücrelere verir ve ortamda oluşan artık maddeleri toplar. Oluşan bu kirli kan toplardamarlar aracılığı ile kalbe geri taşınır.

Varis, bacaktaki toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanır. Bu daha çok toplardamarlarda kapak yetmezliğine bağlı olarak gelişir. Temizlenmesi gereken kirli kan yeterince kalbe taşınamaz ve damarlarda göllenerek varis gelişimine yani venöz yetmezlik tablosuna neden olur.

Varis içinde biriken oksijenlenmemiş kan dokularının beslenememesine bacaklarda ağrılara ve o bölgelerde iyileşmeyen yaraların açılmasına yol açacaktı. Çok daha önemlisi; varis nedeniyle derin venlerde pıhtılaşma ve sonrasında akciğerlere pıhtı atma gibi ölümcül sorunlara yol açabilmektedir.

Varis Bu yarattığı önemli sağlık problemlerinin yanı sıra kozmetik olarakta bacaklarda  mavi mor damarlanma ,rengin koyulaşması gibi kozmetik sorunlar da yaratabilir.

Bu nedenle varis ihmal edilmemeli, en iyi varis tedavisi yapılan merkezlerde donanımlı ve tecrübeli uzman hekimler tarafından tedavi edilmelidir.

VARİS OLUŞMASININ SEBEPLERİ ?

-Gebelik

-Şişmanlık

-Uzun süre ayakta kalmak özellikle uzun süre ayakta çalışmak zorunda kalan meslek grupları

-Uzun süre oturmak, hareketsiz kalmak

-Kadın olmak-Östrojen hormonu nedeniyle

-Doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri

-Dar giysiler giymek

-Kabızlık

-Yaşlılık

-Genetik faktörler…

VARİS NEDEN OLUR ?

Varis, esas olarak toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sebebiyle oluşur. Bacaklarımızdaki toplardamarlar kirli kanı yer çekiminin tersi yönünde temizlenmesi için akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Bu damarların içinde yukarı doğru akımın sağlanabilmesini kolaylaştıran ve aşağıya doğru kanın toplanmasını engelleyen kapaklar vardır. Bu kapaklarda hasar oluştuğunda kanın yer çekimi ile aşağı yönde basınç oluşturması ile buralarda geriye doğru kaçak olmaya başlar ve yavaş yavaş burada temizlenemeyen kirli kan birikmeye başlar ve varisler oluşur. Bu temizlenemeyen yani oksijenlenemeyen kan belirtiler vermeye başlar ..

VARİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Varisin neden olduğu başlıca şikayetler şunlardır:

– Damarlarda genişlemeler ve şişkinlikler -mavi mor görüntü

– Özellikle ayakta durmakla artan ağrı
– Bacaklarda huzursuzluk hissi
– Çabuk yorulma ve bacaklarda ağrı
– Bacaklarda şişlik-uyuşukluk-yanma –
– Gece krampları
– Bacaklarda şiddetli kaşınma

–Cilt yüzeyinin sertleşerek koyu renk alması

–İleri Evrelerde bacaklarda oksijenlenemeyen sağlıklı beslenemeyen  dokularda

”atonik yara” dediğimiz ”iyileşmeyen ülserler” gelişebilir.

–Kozmetik problemler; bacaklardaki varisler nedeniyle; bilhassa kadınlarda beğenilmeme korkusu ile; etek giyememe ,yaz aylarında tatillerde mayo giyip insan içine çıkmaktan rahatsız olma, karşı cins tarafından beğenilmeme hatta bu sebeple cinsel hayatın etkilenmesine kadar varan problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır..

VARİS ÇEŞİTLERİ

Temel olarak 3 varis tipi vardır.

– Büyük varisler: Deriden bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15 mm arasında değişir.

– Orta boy varisler: Deriden hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm arasında değişir

– Kılcal varisler: Deriden çıkıntı yapmayan, çapları 1-2 mm den küçük olan kırmızı-mor renkli olan varislerdir.

VARİS TEDAVİSİ

Hastanın şikayet ve istekleri ayrıca hastalığın derecesine göre 4 değişik tedavi aşaması vardır:

1-Varis Çorabı; Basınçlı çorap ya da elastik bandaj uygulanması

2-Skleroterapi Yöntemi ile Varis Tedavisi- Varisli damar içine sklerozan madde enjeksiyonu ile hafif ve orta derecedeki varisin tedavisi

3-Lazerle Varis tedavisi

4-Ameliyat- İleri derecedeki Varislerin Cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

VARİS NEDEN TEDAVİ EDİLMELİDİR ?

Varisli bölgelerde oksijenlenmeyen kan birikmektedir.

Yani dokuda temizlenmeyen kirli kan birikmektedir.

Bu durum zamanla varisli bölgelerede  şiddetli ağrılara ve iyileşmeyen yaraların ülserlerin  açılmasına yol açmaktadır.

Yani varis sadece kozmetik bir sorun değil ; önemli bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi çok doğrusu olacaktır.

Varisten kozmetik olarakta çok sayıda insan ruhsal olarak etkilenmektedir. Özellikle bacaklarında varis olan kadınlarda ; beğenilmeme korkusuyla etek giyememek, mayo giyememek, hatta cinsel yaşamın olumsuz yönde etkilenmesine kadar varan problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır.

SKLEROTERAPİ YÖNTEMİYLE VARİS TEDAVİSİ

Skleroterapi yöntemi ile varis tedavisi 80 yılı aşkın zamandır uygulanan bir yöntemdir.

Skleroterapide çok ince iğneler aracılığıyla damar içine sklerozan madde enjeksiyonu genellikle sodyum klorür yapılır. Bu madde damar iç yüzeyinde hasar yaratarak damar duvarlarının yapışmasını sağlar.

Yapışan damar artık içinde kan geçmediği için görünmez hale gelir ve zaman içinde de vücut tarafından emilip yok edilir.

SKLEROTERAPİ YÖNTEMİYLE VARİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Skleroterapinin her seansı genellikle 10-15 dakika sürer.  Her seansta yok edilen damar miktarı damarların çapına, kullanılan ilaç miktarına ve hastanın genel durumuna göre değişir.

Tedaviden sonra hastaya hafif basınçlı bir varis çorabı önerilir ve hastanın her gün en az 15-20 dakika yürümesi istenir. Bu çorabın 3 gün boyunca banyo dışında sürekli giyilmesi gerekmektedir.

Tedavinin hemen sonrasında enjeksiyon yerindeki damarlarda kabarıklık görülür.  Daha sonra bu bölgede morluklar ve nadiren de kabuklanmalar oluşur ve sonra tamamen iyileşir. Seanslar genellikle 1 hafta ara ile yapılır.

Skleroterapi ile damar oluşumlarının % 80’i yok edilebilir.  Kılcal damarlar 3-6 haftada, daha büyük damarlar ise 3-4 ayda yok olur. Hastaların yüzde 10’unda tedaviye yanıt alınamayabir. Bu hastalarda işlemin tekrarlanması gerekebilir.

İLAÇLARLA VARİS TEDAVİSİ
Varisin kalıcı tedavisi ilaçla mümkün değildir. İlaçlar hastanın ağrı, kaşıntı gibi bazı şikayetlerini , ödem gibi bulguları hafifletebilir ama bunları da kalıcı olarak düzeltmez. Hastalar ilacı bu nedenle sürekli bir şekilde kullanmaya mecbur kalabilirler. Bunun hastalarımıza çok iyi izah etmemiz gerekir.  Aksi halde hastalar varis tedavisi için doktordan doktora dolaşarak, hastalığına kalıcı tedavi alamadan; bir süre sonra ilerlemiş ve tedavisi zorlaşmış bir toplardamar hastalığı ile baş başa kalabilir. O halde başından beri hastanın çok iyi değerlendirilmesi varisin sebebinin net olarak belirlenmesi ve erken tedavisi hastanın sağlığı açısından önemlidir.

VARİS ÇORABI 

Varis  çorabı (kompresyon) , damarların bacak dokularını ve duvarlarını sıkarak, damarlardaki kanın kalbe dönmesine yardımcı olabilirler.  Ayrıca, lenf dolaşımının düzenlenmesinede yardımcı olurlar.  Lenf akışının iyileştirilmesi bacaklardaki şişme ağrı ödeminde azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu sebeple varisli kişilere yapılacak esas tedavinin yanında mutlaka bir varis çorabı önerilmesi varis tedavisinin bir basamağı olarak ta önemlidir. Varis çorabı varisin oluşmaya başladığı ilk zamanlarda kullanılmaya başlandığında hastalığın ilerlemesini durdurmada da çok önemlidir.

VARİS KREMİ VAR MIDIR ? 

Varis bir dolaşım problemidir. Kremlerle tedavi edilemez. Varisi tedavi edebilen bir krem yoktur.

VARİSLİ DAMARI TEDAVİ ETMEK VÜCUT İÇİN NEDEN GEREKLİDİR ?

Varisli damar içinde temizlenmemiş yani oksijenlenememiş kirli kan bulunur. Dolayısıyla varisin olduğu alandaki dokular beslenemez. Varisli damarların olduğu alanlarda ağrı , yanma, huzursuz bacak gelişir. İlerleyen zamanlarda bu beslenmeyen dokuların olduğu alanlarda esmerleşme morarma ve yavaş yavaş yaralar ülserler gelişir. Ayrıca pıhtı gelişmesi ile hayatı tehdit eden durumlarda yaşanabilir. Bu sebeple varisin daha başlangıç aşamalarında tedavi edilmesi çok doğru olacaktır.  

LAZERLE VARİS TEDAVİSİ

Lazerle varis tedavisi küçük ve orta boy yüzeysel varislerde oldukça etkili teknolojinin bize sunduğu bir imkandır.  Varisleşmiş damarın üzerinden lazer ışığı ile taranarak o damarın yok edilmesi sağlanır. Lazerle varis tedavisi herhangi bir iğne , enjeksiyon , kesi yapılmadan, dolayısıyla enfeksiyon riski olmadan, son derece güvenle yaptığımız bir yöntemdir.

Lazerle varis tedavisinin hiç bir yan etkisi yoktur.  15-30 dakika süren lazerle varis tedavisi işlem sonrasında  hasta hemen normal yaşamına çalışma hayatına dönebilir.

LAZERLE VARİS TEDAVİSİ AĞRILI MIDIR ?

Lazerle varis tedavisi ağrısı tolore edilebilir bir ağrıdır. Ama yinede işlem öncesi varis tedavisi yapacağımız alanlara lokal anestezik krem sürerek o bölgenin uyuşması beklenir ve ardından lazer işlemi uygulanır. Genel anestezi almadan lokal anesteziyle uygulama yapıldığı için hastayı genel anestezinin tüm risklerinden korumuş oluruz.  Bu durum lazerle varis tedavisini daha da tercih edilen bir yöntem haline getirmektedir.

LAZERLE VARİS TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI ÜSTÜNLÜKLERİ NELERDİR ?

Genel anestezi yok

İşlemden hemen sonra normal yaşama dönülebilir

İşlem çok kısa sürede tamamlanır

Güvenli bir işlemdir

Hiçbir yan etkisi yoktur

Lazerle varis tedavisi diğer varis tedavilerinden çok daha uygun fiyatlıdır

Başarı oranı çok yüksektir

VARİS TEDAVİSİ FİYATI?

Varis çorabı, varis tedavisi , lazerle varis tedavisi , skleroterapi yada köpük yöntemiyle varis tedavisi

Varis tedavisi için seçilen yönteme ve varis yoğunluğuna göre varis tedavisi fiyatı değişmektedir.

Varis tedavisi fiyat bilgisi için 0212 215 54 99 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu web sitesi Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Bu site reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Sitedeki her bilgiyi ya da sağlık sorunlarını ziyaretçiler mutlaka doktora danışmalıdırlar.

Online Randevu Alın

Aşağıdaki Formu doldurun, en kısa zamanda size dönüş yapalım.