Dermal Dolgu Uygulamaları Ne Işe Yarar?

Dolgu enjeksiyonları, çeşitli dolgu maddelerinin dermise yerleştirilmesi işlemidir. Enjekte edilen materyal dermiste hacim oluşturarak çizgilerin ve kırışıklıkların, bazı çöküklük ve hacim kayıplarının, akne ve travmatik izlerin, yüz konturlarının düzeltilmesi ve deriyi nemlendirmek amacıyla kullanılır. Derideki statik kırışıklıklar için ideal bir tedavidir. Dolgu uygulamalarında en çok kullanılan ürün hyalüronik asit içeren dolgulardır. Hyaluronoik asit, dermiste doğal olarak bulunan polisakkarit yapısında

temel bir bileşendir. Derinin hidrasyonunu sağlar ve hacim kazandırır. Polisakkarit zincir içerisinde çapraz bağlamalar yaparak stabilizasyonu sağlanır. Dermise enjekte edilirse, uygulama sonrasında kalıcılığı 6 ile 18 ay arasında devam eder.

Dolgu Hangi Bölgelere Uygulanır?

Kaş şekillendirme: Kaş kaldırmak için en iyi yöntem botilinium toksin enjeksiyonudur. Eğer kaşın lateral kısmını kaldırmak için toksin yeterli değilse dolgu enjeksiyonu eklenebilir. Ayrıca yaş aldıkça kemik erimesine bağlı küçülen kafatası ve şakakların çökmesi de kaşların düşmesinde rol oynar. Bu nedenle şakaklara yapılan dolgu uygulamaları da kaşların kalkması ve yorgun görünümün düzelmesinde etkilidir.

Gözyaşı oluğu (tear trough) deformitesi düzeltimesi:

Gözyaşı oluğu deformitesi, periorbital çukurun 1/3 medialinde kalan kısım olarak tanımlanır ve periorbital bölge yaşlanmasında ilk görülen bulgularından biridir. Alt göz kapağında koyu gölgelenme ile birliktedir, göz altında çökme görüntüsü nedeniyle kişiye yorgun bir ifade verir ve kapatıcı ile geçmez. Her zaman ileri yaşlarda görülmez. Bazen genç yaşlarda da görülür. Gözyaşı oluğu deformitesini dolgu uygulamaları ile düzeltmek mümkündür. Gözyaşı oluğu deformitesinde düşük molekül ağırlıklı HA dolgular kullanılmalıdır.

Ağız çevresi (perioral) dolgu uygulamaları:

Perioral yaşlanma dermiste kolajen ve elastin liflerinin kaybı, kemik ve kaslarda atrofi şeklinde belirir. Sigara tiryakileri, sık pipet kullananlar ve üflemeli müzik aleti çalanlarda perioral çizgiler daha fazla görülür. Perioral bölgenin ince kırışıklıklarında ideal tedavi kombinasyon tedavisi olup botulinum toksini ve HA içeren dolgu uygulamasıdır. Bu bölgede aşırı düzeltmeden kaçınmak gerekir. Bu bölgedeki yüzeyel çizgilerin tedavisinde viskozitesi daha az yoğun olan dolgular kanülle veya iğne ile yüzeyel dermise uygulanır.

Kalsiyum hidroksiapatit (mineral dolgu olarak bilinir) ve polikaprolakton (akıllı dolgu olarak bilinir) içeren dolgular kolajen oluşumunu da uyararak uzun dönemli gerginlik ve lifting sağlarlar. Bu dolgular seyreltilerek mineral aşı olarak da kullanılabilir.

Nazolabiyal olukların azaltılması: Nazolabiyal olukların azaltılmasında derin ve yüzeyel uygulamalar bir arada yapılmaktadır. Nazolabiyal oluklar orta yüzün sarkmasından kaynaklanıyorsa önce yanaklar ve orta yüze dolgu yapmak; sonrasında gerekirse nazolabiyal oluklara dolgu yapmak daha doğru bir tekniktir.

Dudak Dolgusu: Dudak dolgu uygulamasında önemli üç bölge vardır; vermilyon sınırı, kırmızı dudak bölgesi ve filtrumlar. Dudağa hacim kazandırmak için dolgu submukozaya verilir. Aşırı hacim kazandırmak ördek dudağı görünümüne neden olabilir ve ince dudak hareketleri kaybolabilir. Dudak konturu için daha ince dolgular seçilir ve daha yüzeyel verilir. Bu bölgede komplikasyonlardan kaçınmak için fazla hacim verilmesinden ve derin dermal uygulamadan kaçınılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.